POTPISAN PROTOKOL O POSTUPANJU I POMOĆI ŽRTVAMA U SLUČAJU NASILJA U PORODICI HNK

Danas je u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisan Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici za HNK.

Protokol su potpisali: premijer Vlade Nevenko Herceg, kantonalni ministri: Suad Balić, Goran Opsenica, Rašid Hadžović i Slađan Bevanda, te gradonačelnik Grada Čapljine Smiljan Vidić i načelnik Općine Neum Dragan Jurković. Potpisivanju su prisustvovali članovi Koordinacijskog tijela i predstavnici Misije OSCE-a u BiH koja je pružala direktnu podršku izradi predmetnog dokumenta. Ostalo je u obavezi da u narednom periodu svoje potpise i pečate stave na Protokol i ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Protokol je ocjenjen kao istinski civilizacijski dokument kojem je cilj osigurati uslove rada nadležnih tijela kako bi poboljšali unaprijeđenje zaštite i pružanju pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Vlada je prepoznala značenje izrade i osiguranja svih potrebnih mehanizama provedbe jednog ovakvog dokumenta i dužna je pružiti maksimalnu uključenost svih relevantnih institucija za zaštitu svakoj žrtvi nasilja u porodici, jer nasilje je veliki društveni problem čitave zajednice i društva u cjelini.

Comments are closed.