OBNOVA I UTOPLJAVANJA ZGRADE KANTONALNOG SUDA MOSTAR

Danas je obilježen završetak radova obnove i utopljavanja zgrade Kantonalnog suda u Mostaru, koje su učinili svečanim svojim prisustvom premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr.sc. Nevenko Herceg,  ministar Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, te predsjednik Kantonalnog suda Mostar Zoran Krtalić.

Zgrada Kantonalnog suda u Mostaru izgrađena je 1892. godine i zastićeni je spomenik kulturnog nasljeđa ovog grada, čime je njena adaptacija i utopljavanje bio veliki izazov i zadatak za projektante i izvođača radova u čemu su svoj doprinos ovom projektu dali predstavnici Federalnog ministarstva planiranja i prostornog uređenja.

Na ovaj način zgradi je vraćen autentičan izgled jer su ovim projektom zamjenjeni prozori i ukolnjeni vanjski klima uređaji koji su zamjenjeni savremenim sistemom hlađenja i grijanja a kvarili su vanjski dojam i izgled zgrade. 

Projekat adaptacije i utopljavanja zgrade Kantonalnog suda Mostar u oktobru 2022.godine Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je potpisala Ugovor vrijedan 971.769,19 KM sa „Gradnja“ Mostar d.o.o. za izvođenje radova, čime je Vlada HNK kao nosilac ovog zadatka osigurala ukupan iznos sredstava. Ovim je Vlada još jednom prepoznala značajan projekat kojim se stvaraju bolji i kvalitetniji uslovi života u ovoj zajednici.

Ovim događajem završen je projekat kojim su kvalitetno poboljšani uslovi rada zaposlenika suda pa je osiguran preduslov za bolji rad pravosudnih institucija.

Comments are closed.